PriNc3sS BiRu

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, Katakanlah aku berlindung dengan Allah pemelihara manusia, Raja yang menguasai sekalian manusia, Tuhan sekalian manusia, Daripada bisikan syaitan yang bersembunyi, Yang membisikkan kejahatan ke dalam dada dan hati manusia, Daripada bangsa-bangsa jin dan manusia... ~ ShaRinG iS cAriNg ~ pregnancy

UsiA keHAmiLaN & PerKemBAnGaN TumBeSarAn BabY ku...

ni saya tgh meng'creat' 1 album utk kngn in future nnt bole imbas balik kengangan ni... untuk tatapan diriku, suamiku juga anak2 cucuku... :D
enjoyyyyyy.....


ni 1st time gi wat check up kt klinik swasta (in medan) ngn hubby..23 Okt 2009
waktu ni usia hamilku masih baru... baru 7minggu.... yg bulat hitam tengah2 tu (kira kanan), adalah 'yolk sac'... doctor kata: bentuknya bagus... bulat je... (kata kwn2 ku~~~ ye lah, mamanye pun bulat... :p)
disbbkan terlalu teruja dengan kurniaan yg ALLAH S.W.T berikan pada kami suami isteri, diriku teringn sangat melihat bagaimanakah 'dia' ketika di dalam rahimku saat awal perkembangannya... walaupun pada saat ini terserlah ke kuno-an org tertentu tentang hasratku utk buat USG ni... ade plak nk halang2 urusan rumah tangga org... apelah sengal punya org... ikut suke aku lah nk buat scan ke x time awal ni... lain org lain cr fikir kan... and,,, for me.... i want to see how my embrio growing up inside... biar lah walaupun hny sekadar dapat melihat irama degupan jantung baby ni... yg penting aku puas n bersyukur ke atas-NYA sbb dpt tgk PEMANDANGAN INDAH ciptaan-NYA.... aku puas hati sgt bile dpt melihat 'dia'.... rasa syukur & happy membuak2... akhirnya..... :D thanx GOD!!! alhamdulillah....


ni 2nd time g check up (30 November 2009)....
ade hubby, anon & ika (my adik2)...
time ni baby berusia 3 bulan...
waktu ni, aku berada di ambang kemabukan yg sgt2 lah teruk... untungnya, masih dapat bekerja di klinik utk siapkan kes2 yg berlambak2.. masih bersyukur kerana ada kekuatan yg DIA berikan padaku... tidak dapat ku bayangkan seandainya aku LEMAH, x mampu melakukan kerja2 di klinik..ape ntah nk jadi xtahu lah... nak nyesal, berdosa... huwaaa.... tahap keparahan yg sampai kena import mak utk jaga puteri busuk dia ni... :D sayang mak!!! muwah muwah!!! :* :* kredit to mak sbb sangup berkorban demi anak n cucu kesayangan dia ni.. ni pun merupakan pengalaman mak yg 1st.... :D sampai terbang seberang laut nk jaga diriku ini... sungguh lah menyusahkan orgtua... xhabis2!! :p kesian ayah kena tinggal sorg...xde yg jaga makan minum n pakai ayah... dah lah mak tempah tiket utk sebulan... adeh... rasa bersalah sgt... xpe mak, ayah... doakan ananda mu ini cepat2 tamat dgn sukses n akan kubalas jasa kalian yg mcm laut tu dgn segera... k.lang syg mak n ayah!!! :* muwah!!!!
ok, nk cite peristiwa yg menakjubkan tntg babyku ini time g check up.... :D eyoooo ... eyooooo...
check yg ke2 ni klakar pun ade... sbb........ baby melompat2 sepanjang doctor buat scan... memula tu wonder jgk, sekali doctor ckp: dia 'jumping' tu... (^*) its normal...
haaaaaa????? ye ke doc??? aku pun tny balik sbb xcaye... hubby dok elus2 je kakiku sbb dia pun teruja la tu... kan? kan? kan? heheeee...klakar... ika n anon pun dah terkekek2... xtahan sbb memg dia xbenti melompat2... dia bukan melompat seperti biasa, dia melompat menelentang membalikkan badan mcm buat aksi akrobat plak... sekejap telentang, sekejap menonggeng... hehehee... lasak anak mama ni tau.... jgn nakal sgt nnt dah besar sudah la... aktif sungguh dia mlm tu... aku yg xtahan gelak ni pun terkekek sekali smp bergoncang alat scan doctor tu... kih kih kih... nasib mak x masuk sekali, klu x, sure nenek dia ni pun terkekek sekali... anak mama pandai buat lawak ye...tunjuk aksi lasak kat acik ila n acik ika dia... heheeeee... sayang BABY!!! lps tu,kami g makan pizza hut kt MERDEKA WALK.... sampai tgh mkn pun kami tergelak2 lagi membayangkan baby melompat2 td.... eiiiiooooooo.... :D bahagia sgt...


ni pewot chumey ~~~ 18 minggu = 4 bulan 1/2 ....


p/s: nnt saya buat sambungan cerita ini lagi... :) utk suamiku terchenta, album ni buat tatapanmu seketika sementara diriku jauh dimatamu...
salam sayang dari mama baby... :*)

______________________________________________________________________

23 Januari 2010 = Sabtu

Sempena umur baby dah masuk 5 bulan ni, sy nk post sket pkmbgn baru baby.... especially perubahan fizikal sy... sbb blm time lg nk g tgk perkmbgn baby yg di dalam.... :)

Hrni teringin pakai baju baru yg br je beli bape hr lepas.... long dress... so cute n sexy... :D hubby mesti teruja klu tengok ni... heheheee.... lps balik kampus, sy pun mencapai camera n berposing2 segala macam gaya... :D hahahaaaaa.... (memg lah gile berfoto ni!!!) snap mesti lbh fokus ke pewot yg semakin membulat dengan jayanya n membesar dgn suksesnya... heheheee... hope baby di dalam pewotku ini pun sehat & sempurna.... aminnnn...

jom layan bape kpg pic bawah ni... ni dah selected ni... sbb byk yg xbole expose kt public... :D









p/s: teka.... agak2 bentuk pewot mcmni baby gurl ke boy ek?? :D
anyway, kami terima je dgn ikhlas n redho... DIA tahu yg mn baik utk kami... :)
SYUKUR....

DEAR ANNA,,,,,

Did the roses never open,

Are you left to start again?

And not a single tear should fall into the water,

That you kept them in.

Dear Anna,

I am the only one,

Who will love you until the end,

Ayy Anna,

Open your heart again,

And warm me by the fire within.

How are you going to face the autumn,

With the pain you only friend?

Just remember that; Before you know the winter,

You'll know love again

Dear Anna,

I am the only one,

Who will love you until the end,

Ayy Anna,

Open your heart again,

And warm me by the fire within.

I stand forewarned,

Love will change,

Even the best of friends,

And nothing wrong with starting over,

Go on and have yourself a cry,

I just wanna be the man with arms around you,

When you dry your eyes

Dear Anna,

I am the only one,

Who will love you until the end,

Ayy Anna,

Open your heart again,

And warm me by the fire within.

Kenali Penyebab dan Jenis Vertigo

Vertigo adalah keadaan pusing yang dirasakan luar biasa. Seseorang yang menderita vertigo merasakan sekelilingnya seolah-olah berputar, ini disebabkan oleh gangguan keseimbangan yang berpusat di area labirin atau rumah siput di daerah telinga.

Perasaan tersebut kadang disertai dengan rasa mual dan ingin muntah, bahkan penderita merasa tak mampu berdiri dan kadang terjatuh karena masalah keseimbangan.

Keseimbangan tubuh dikendalikan oleh otak kecil yang mendapat informasi mengenai posisi tubuh dari organ keseimbangan di telinga tengah dan mata. Vertigo biasanya timbul akibat gangguan telinga tengah dan dalam atau gangguan penglihatan.

Vertigo terjadi bukan karena faktor keturunan, namun ada beberapa faktor yang menyebabkan vertigo seperti karena serangan migren, radang pada leher, mabuk kendaraan, infeksi bakteri pada telinga dan kekurangan asupan oksigen ke otak.

Ada beberapa jenis obat dapat menyebabkan timbulnya vertigo. seperti kina, streptomisin, dan salisilat, diketahui dapat menimbulkan radang kronis telinga dalam.

Vertigo dapat dibagi menjadi beberapa jenis berdasarkan penyebabnya, yaitu :

1. Vertigo laryngea, yaitu pusing karena serangan batuk.
2. Vertigo nocturna, yaitu rasa seolah-olah akan terjatuh pada permulaan tidur.
3. Vertigo ocularis, yaitu pusing karena penyakit mata, khususnya karena kelumpuhan atau ketidakseimbangan kegiatan otot-otot bola mata.
4. Vertigo rotatoria, yaitu pusing seolah-olah semua di sekitar badan berputar-putar.

Ketika Anda merasakan serangan vertigo, ada beberapa tindakan yang dapat Anda lakukan :

1.

Tarik napas dalam-dalam, kemudian pejamkan mata, dan segera mencari posisi yang memungkinkan Anda berbaring. Jika tidak memungkinkan, maka segeralah duduk.

2.

Jika Anda merasa mual dan ingin muntah, maka segeralah mencari bantuan orang-orang di dekat Anda untuk membantu Anda ke toilet.

3.

Ketika Anda berbaring, pertahankan posisi tersebut sampai serangan vertigo berkurang atau hilang.

4.

Buka mata perlahan lalu coba miringkan badan, atau kepala gerakkan kepala Anda dengan perlahan. Jika dengan tindakan ini serangan vertigo ternyata datang kembali, maka itu berarti Anda harus segera memejamkan mata, atau kembali ke posisi semula.

Pengobatan terhadap penyakit ini harus dilihat dahulu jenis penyakitnya. Obat untuk mengurangi vertigo yang ringan adalah meklizin, dimenhidrinat, perfenazin dan skopolamin. Skopolamin terutama berfungsi untuk mencegah motion sickness, yang terdapat dalam bentuk plester kulit dengan lama kerja selama beberapa hari.

Semua obat ini dapat menyebabkan mengantuk, terutama pada usia lanjut. Anda juga dapat mengonsumsi obat antimuntah. Namun, jika sakitnya terus berlangsung, sebaiknya Anda segera menghubungi dokter.

(berbagai sumber/*)


Sumber: http://www.mediahidupsehat.com/?ar_id=MjQw

Amalan-amalan ketika mengandung

  1. Banyak bertaubat kepada Allah s.w.t atas segala dosa yang telah dilakukan
  2. Sentiasa menutup aurat mengikut ajaran Islam
  3. Membaca ayat-ayat Al-Quran

Surah-surah amalan ketika mengandung

    • Al-Fatihah dan ayat Kursi
    • Seluruh surah Yassin
    • Seluruh surah At-Taubah
    • Seluruh surah Yusuf
    • Seluruh surah Luqman
    • Seluruh surah Maryam
    • Surah An-Nahl ayat 78

وَاللّهُ أَخْرَجَكُم مِّن بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لاَ تَعْلَمُونَ شَيْئًا وَجَعَلَ لَكُمُ الْسَّمْعَ وَالأَبْصَارَ وَالأَفْئِدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur.

    • Surah Al-A'raf ayat 189

هُوَ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِيَسْكُنَ إِلَيْهَا فَلَمَّا تَغَشَّاهَا حَمَلَتْ حَمْلاً خَفِيفًا فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَت دَّعَوَا اللّهَ رَبَّهُمَا لَئِنْ آتَيْتَنَا صَالِحاً لَّنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِين

Dialah (Allah) yang menciptakan kamu semua dari (hakikat) diri yang satu dan Dia mengadakan daripada hakikat itu pasangannya (diri suami isteri), untuk bersenang-senang (bertenang tenteram) satu diri kepada yang lain. Ketika suami mencampuri isterinya, mengandunglah dia dengan kandungan yang ringan, serta teruslah dia dengan keadaan itu (ke suatu waktu). Kemudian ketika dia merasa berat (dan menaruh bimbang) berdoalah suami isteri itu kepada Tuhan mereka (dengan berkata): Sesungguhnya jika Engkau (wahai Tuhan kami) mengurniakan kami nikmat yang baik, tentulah kami menjadi orang-orang yang bersyukur

Link laman-laman web Al-Quran

· Syed Aftab Ali Bukhari - bacan Al-Quran dan terjemahan dalam bahasa Inggeris

· Al-Islam - bacaan Al-Quran dan terjemahan dalam pelbagai bahasa termasuk bahasa melayu.

  1. Membaca doa
    • Doa mohon rahmat - Surah Ali-Imran ayat 8-9

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ رَبَّنَا إِنَّكَ جَامِعُ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَّ رَيْبَ فِيهِ إِنَّ اللّهَ لاَ يُخْلِفُ الْمِيعَادَ

(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkaulah yang akan menghimpunkan sekalian manusia, untuk (menerima balasan pada) suatu hari (hari kiamat) yang tidak ada syak padanya. Sesungguhnya Allah tidak memungkiri janjiNya.

    • Doa zuriat yang soleh - Surah Ali-Imran ayat 38

هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء

Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.

    • Doa mohon ampun - Surah Ali-Imran ayat 192-194

رَبَّنَا إِنَّكَ مَن تُدْخِلِ النَّارَ فَقَدْ أَخْزَيْتَهُ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ رَّبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلإِيمَانِ أَنْ آمِنُواْ بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الأبْرَارِ رَبَّنَا وَآتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلَى رُسُلِكَ وَلاَ تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّكَ لاَ تُخْلِفُ الْمِيعَادَ

Wahai Tuhan kami! Sebenarnya sesiapa yang Engkau masukkan ke dalam Neraka maka sesungguhnya Engkau telah menghinakannya dan orang-orang yang zalim tidak akan beroleh seorang penolong pun. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seorang Penyeru (Rasul) yang menyeru kepada iman, katanya: Berimanlah kamu kepada Tuhan kamu, maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami dan hapuskanlah daripada kami kesalahan-kesalahan kami dan matikanlah kami bersama orang-orang yang berbakti (yang banyak berbuat kebajikan). Wahai Tuhan kami! Berikanlah kepada kami pahala yang telah Engkau janjikan kepada kami melalui Rasul-rasulMu dan janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat; sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji.

    • Doa anak tetap mengerjakan sembahyang - Surah Ibrahim ayat 40-41

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan

  1. Kehidupan suami isteri ketika mengandung akan mempengaruhi janin. Oleh itu terdapat adab-adab yang perlu bagi suami dan isteri
    • Adab isteri terhadap suami ketika mengandung
      1. Mengasihi dan menyayangi suami
      2. Menjaga perkataan terhadap suami
      3. Tidak terlalu cerewet
      4. Menjauhi daripada perasaan yang tidak baik terhadap suami
      5. Menghargai pandangan dan nasihat yang diberikan suami, orang tua serta ahli keluarga
      6. Menghormati kaum muslimin dan muslimat serta berbuat baik kepada mereka
      7. Menjauhi dari mengumpat dan menghina orang lain.
  • Adab suami terhadap isteri
  1. Menunjukkan kasih sayang terhadap isteri
  2. Jujur dan setia pada isteri serta tidak memberi layanan yang kejam dan kasar
  3. Selesaikan selisih faham
  4. Tidak mudah menjatuhkan talak atau mengeluarkan perkataan yang sama sepertinya.
  5. Kerap melakukan sembahyang sunat dan mendoakan isteri dan anak selamat

***** ini juga hasil dari laman sesawang org >>> lupe jugak dr mn...sori ek... *****

p/s: ade part II amalan pegnen ni, isi dan amalan nya lbh kurg sama je... nk ikut yg mana2 pun bagus... :)

AMALAN KETIKA MENGANDUNG


Mengandung adalah suatu harapan dan cita-cita sesebuah perkahwinan. Ia adalah suatu anugerah. Oleh sebab itu banyak amalan-amalan yang harus kita lakukan semasa mengandung agar zuriat yang bakal kita lahirkan itu nanti akan menjadi generasi yang cemerlang, baik di dunia mahupun di akhirat. Untuk mencapai matlamat itu, anak tersebut mestilah "ditarbiyah" sejak dia masih janin lagi atau di dalam kandungan ibunya. Tingkah laku ibu bapa yang baik semasa ibu sedang hamil merupakan satu pendidikan awal.

Di antara amalan yang sunat dilakukan ketika sedang hamil ialah dengan memperbanyakkan membaca ayat-ayat suci al-Qur'an, beristighfar dan berwirid setiap kali selepas mengerjakan sembahyang.

Di antara surah-surah yang digalakkan dibaca ialah:

a) Surah Yaasiin, kerana ia mempunyai banyak fadhilat.
b) Surah Yusuf, agar mendapat anak yang saleh, sempurna dan mempunyai rupa paras yang elok.
c) Surah Luqman, agar mendapat anak yang taat kepada kedua ibubapa.
d) Surah Maryam.
e) Surah at-Taubah.
f) Surah al-Ikhlas.



AMALAN SEMASA HAMPIR BERSALIN:

Untuk memudahkan ibu-ibu yang hendak bersalin, hendaklah banyak membaca surah-surah seperti berikut:

    1. Surah al-Fatihah.
    2. Surah al-Nahl ayat 78.
    3. Surah al-Hasyr, Ayat 21.
    4. Selawat Syifa:
    1. Do'a:

Ertinya: "Ya Allah! Dengan hak Maryam, juga dengan hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (nama pesakit dan ibunya penderitaan bersalin, dengan rahmatMu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya."

    1. Wirid:

Ertinya: "Tuhanku, permudahkanlah dan jangan kau sukarkan, kerana sesungguhnya memudahkan sesuatu itu mudah bagiMu. Tuhanku sempurnakanlah dengan kebaikan."

    1. Dan sunat memperbanyakkan membaca do'a Nabi Yunus (Surah al-Anbiya ayat 87):

Tafsirnya: "Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah!) Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri."

    1. Disunatkan juga memperbanyakkan do'a menghilangkan kebimbangan dan ketakutan:


Bagi ibu-ibu yang sukar bersalin:

Dibaca pada air kemudian diminum dan disapukan pada mukanya insya Allah mudah bersalin dengan izin Allah.

Ayat yang dimaksudkan ialah:

Surah al-Hasyr ayat 21-24

Sementara bagi orang yang berada disamping perempuan yang hampir melahirkan itu disunatkan membaca ayat-ayat berikut untuk membantu memudahkannya bersalin. Di antara ayat-ayat tersebut ialah:

i. Ayat al-Kursiy dalam surah al-Baqarah ayat 255.
ii. Surah al-A'raf ayat 54-55.
iii. Surah al-Falaq dan an-Nas:

Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Sunni daripada Fatimah Radhiallahu Anha:

Maksudnya: "Apabila dia (Fatimah) telah hampir melahirkan, Rasullullah telah menyuruh Ummu Salamah dan Zainab bte Jahash agar datang melihat Fatimah, maka Rasullullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam membaca ayat al-Kursiy dan surah al-A'raf di sisi Fatimah dan memohon perlindungan daripada Allah dengan membaca surah al-Mu'awidzatain." .


** dipetik dr sebuah web... >>> lupe plak webnya ape... **

(telah di edit sedikit atas sebab2 teknikal) .....

~~knOW bOuT mE~~

Foto saya
Ampang, Malaysia
Saya adalah seorang anak daripada kedua ibu bapa saya....Saya adalah seorang isteri kepada seseorang.... :)Saya kini bakal bergelar MAMA kepada bayi yg saya kandung ini.... saya bahagia!!!! Saya juga seorang mahasiswi U terkemuka di SUMUT....Saya juga seorang yang akan bergelar DOKTOR GIGI....... JUST SMILE... :)saya berbintang SAGITARIUS.....saya suka dunia LAUTAN....saya juga suka warna BIRU....saya adalah BEAUTYBLUE....... :) emel: drannarais@yahoo.com ym: anur_pooh
"Dan katakanlah, 'Wahai Tuhanku,tambahkanlah ilmu kepadaku.'"(Thaahaa [20]: 114)

"Orang yang dikehendaki kebaikan oleh Allah, pasti dipahamkan terhadap agama." (HR Bukhari)


Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

pregnancy

~baby~

Lilypie Maternity tickers Where Moms Unite

~~Baca bLOg OraNg~~

Terdapat ralat dalam alat ini

******

wynas bridal

~~~ChiTcHat~~~

~~~FoLLoweRs~~~

FEEDJIT Live Traffic Feed