PriNc3sS BiRu

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, Katakanlah aku berlindung dengan Allah pemelihara manusia, Raja yang menguasai sekalian manusia, Tuhan sekalian manusia, Daripada bisikan syaitan yang bersembunyi, Yang membisikkan kejahatan ke dalam dada dan hati manusia, Daripada bangsa-bangsa jin dan manusia... ~ ShaRinG iS cAriNg ~ pregnancy

23/8/08

Stresssssssssssssssss…… lagi2 bout patient lelaki!!!! Knp dorg ni diciptakan macho, kental n gagah di luaran je???? Tp hakikatnye dorg ni mentel, cengeng n manja (yg ngada2!!!!) pasien lelaki yg cengeng n manja!!!! X tahan sakit.... padahal cabut gigi nenek tua 10x pun ok.... nk di injek ke, bein ke, extract ke…ok je smua… tahan je sakit, tabah je,…. Dapat kat patient lelaki,.....smua nya hancur... gara2 DIA, aku punya kes GAGAL.!!!!! MINUS point plak tu...dah la yg aku dah approved ngn doc A, tp di disapproved kan plak ngn doc B untuk aku wat case.... xpasal2 je kena cabut gigi biasa yg hakikatnya aku dah settle minimal requirement tu…

I can’t proceed the job b’coz patient tu asyik melorotkn je bdn di smp susah forcep nk grip kat gigi dia... kalau gigi utuh ok la lg.... ni x, dah tinggal tunggul...

geram dengan calo yg rekemen MAMAT sorang ni....hampeh....


25/8/08

Stresssssssssssssssssssss............... ngn budak kost yg xreti bahasa!!! Bab parking motor!!! Ade ke xde perasaan n prihatin ngn org lain...bole sedap dia je letak moto depan pintu bilik dia...aku yg dok bilik hujung ni nk kuakan motor mcmn???!!!! Arrrrggghhhhh.... at last, aku yg tgh ’not in the mood’ ni amek kputusan cerdik bijak tak nak g klinikal...padahal enjin moto dah panas aku hidupkan!!!! Bermula lah episod meluahakan lava2 xpuas hati via SMS ngn sang punya sebab..... kuhambur semua tanpa tapis2... koz dah slalu aku sabar n kontrol geram ngn sikap dia... bom punya bom, upenyer ade plak yg dia misunderstanding.... untung kemenangan masih menyinari aku.... hahhahaha (like evil).... :) lastly, ok dah.... dah ade kata maaf…..


28/8/08

Alhamdulillah……. Harini aku dah settlekan satu case…. ‘CLOSE FRACTURE'….. mak ai…siket punya lah susah… aku gelabah (dalam hati aku sangat terkontrol ketenangannya… heeeee…) b4 nk start keje… actually, senang je…dari 3 akar gigi yg tinggal tu ade 1 yg boleh extract gitu je…. Dua lagi aku kena drill sket la kat tulang dia… entah ilham n teori mana aku pakai, aku akhirnya berjaya dengan sangat mudah mengeluarkan akar2 gigi yg dua lagi tu…. Aku igt susah sgt…tp tu lah….hidayah yg melimpahiku pg tadi kot wat aku bersemangat n not stress do that job…. Alhamdulillah….aku sukses utk harini semoga besok aku wat pre-test utk case berikutnya juga mudah n lapang dada…. Otak ku semoga x tofan besok…. Aminnnnn…… lusa aku nk wat 2 OP (operation)…. Apakah aku mampu setenang tadi pagi n apakah akan adanya lagi hidayah yg bakal melimpahi tenagaku n ketenanganku seperti tadi????? Aku berharap dan berdoa..... :)

30/8/08

Berjaya!!! Aku sukses setelah menjalani surgery yg kedua yaitu ALVEOLECTOMY..... Pengambilan tulang alveolar yg tajam dan menonjol..... mengakibatkan kesukaran waktu membuat denture... biasanya patient akan sakit waktu mengunyah...kerana ade tulang yg tajam2....

Patient ni aku pernah dah cabut gigi dia... mokcik tua umoq 63thn beb… sound trouble sket plak tu…tp mokcik ni baik ngn aku…koperatif….kalu soh mai, dia mai on time....kdg dia mai dulu b4 aku mai kampus....huhuhuh... nm dia pelik sket.... NEGA.... simple, tp ganas kan??? Hahahaha.... ade taik lalat kat hedong dia....besaq jugak... hi hi hi.....

Ade la sekali tu, time nk 1st control post surgery, dia salah dengaq..aku soh mai senin dia dengaq selasa...aku kol tny dia xmai ka...upenye dia kat pajak daa....(pasar) hr 1st pose tu.... hehheh sian kat mokcik tu...kelam kabut dia mai dtg dr pajak nk g kmpus....baik betoi mokcik tu.... dah control tu, dia tunggu calo nk balik sama, tp calo tu hilang ntah mana.... nak xnak aku ksian tgk dia tggu smp ke siang, kami pun dah nk balik…..aku bagi la ongkos beca kat dia…. Hehehehe….

Macam-macam ada…….

4/9/08

Alhamdulillah……. Harini aku dah settlekan satu lagi surgery case…. ‘OPEN FRACTURE'….. kali ni aku xgelabah dah koz dah ade pengalaman…dah berani kata orang…tp my assistant baru2 smua…freshies…2org…aku relax je memula…tp bila dah doc bg permission soh start, aku tetiba tremor time nk anestesi patient…. Heheheh aku slalu gitu, bkn meaning aku takut, cuma bawaan lahir je…kah kah kah…. (kontrol lagi) bermulalah proses nk ambil akar gigi yg tertinggal tu dengan macam2 alat termasuk ‘micromotor’ n mata bur utk buang tulang…. Dah settle, aku pun dengan senang hati menjahit flep yg b4 tu aku dah kuakkan…. Dan patient aku pulangkan dengan keadaan steril smua…bg obat n bla bla bla….aku bg instruksi sket mcmn nk mkn obat tu n penjagaan pasca bedah (instruction post surgery)….contoh…xbole kumur2, xbole pegang luka ngn tangan kotor, xbole smoke, xbole makan panas n sejuk2…..n lastly, jgn meludah selalu….

Alhamdulillah…siap pun case ni… n dua hari lagi aku nk wat last surgery n paling killer…. ODONTECTOMY…. Pengambilan gigi geraham bawah paling belakang…

Dah sat pre-test senin hrtu, ok…. N aku berharap patient datang that day…. Koz next Saturday kami keluar dah dr department tu…. Sayonara............

1 comments:

Tanpa Nama berkata... 30/5/10 12:52 PTG  

Just want to say what a great blog you got here!
I've been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

Thumbs up, and keep it going!

Cheers
Christian, iwspo.net

~~knOW bOuT mE~~

Foto saya
Ampang, Malaysia
Saya adalah seorang anak daripada kedua ibu bapa saya....Saya adalah seorang isteri kepada seseorang.... :)Saya kini bakal bergelar MAMA kepada bayi yg saya kandung ini.... saya bahagia!!!! Saya juga seorang mahasiswi U terkemuka di SUMUT....Saya juga seorang yang akan bergelar DOKTOR GIGI....... JUST SMILE... :)saya berbintang SAGITARIUS.....saya suka dunia LAUTAN....saya juga suka warna BIRU....saya adalah BEAUTYBLUE....... :) emel: drannarais@yahoo.com ym: anur_pooh
"Dan katakanlah, 'Wahai Tuhanku,tambahkanlah ilmu kepadaku.'"(Thaahaa [20]: 114)

"Orang yang dikehendaki kebaikan oleh Allah, pasti dipahamkan terhadap agama." (HR Bukhari)


Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

pregnancy

~baby~

Lilypie Maternity tickers Where Moms Unite

~~Baca bLOg OraNg~~

******

wynas bridal

~~~ChiTcHat~~~

~~~FoLLoweRs~~~

FEEDJIT Live Traffic Feed